Glosar Informatii tehnice referitoare la pompa de caldura

Absorbitor solar

Absorbitoarele sunt elemente pentru transferul energiei solare catre agentul termic din conducte. In practica, absorbitoarele sunt placi de culoare inchisa, ce transfera energia termica tevilor de pe partea din spate a placii.

Agent termic

Un agent termic este un mediu care poate transporta caldura in interiorul unui circuit de incalzire, respectiv al unui circuit de racire de la un loc cu o temperatura mai mare intr-un loc cu o temperatura mai scazuta.

Agentul frigorific

Vezi si mijloace de lucru

Apa de condens

Apa de condens este produsul condensarii si ea se produce cand apa incepe sa se desprinda dintr-un gaz datorita unei reduceri a presiunii sau a temperaturii.

Bivalent

Procesul de punere la dispozitie de energie pentru incalzire de catre doi producatori de energie diferiti poarta denumirea bivalent. Bivalent este opusul lui monovalent.Regimul de functionare bivalent poate fi diferentiat si mai exact: bivalent-alternativ: la depasirea limitei inferioare a unei anumite temperaturi exterioare (punct de bivalenta), incalzirea este preluata de un al doilea producator de caldura. bivalent-paralel: la depasirea limitei inferioare a unei anumite temperaturi exterioare (punct de bivalenta), pompa de caldura este sustinuta de un al doilea producator de caldura. Pompa de caldura nu mai acopera decat o parte a necesarului total de caldura.

Cadentare

Prin "cadentarea" unei pompe de caldura se intelege timpi de oprire si de lucru prea scurti ai unei pompe de caldura. Acestea conduc la schimbari prea dese ale regimului de lucru al pompelor de caldura si reduc eficienta economica si durata de viata.

Capacitate de racire

Capacitatea de racire desemneaza puterea unei pompe in regim de functionare de inversare a procesului. Este vorba despre puterea care sta la dispozitia sistemului de racire a unei cladiri.

Capacitatea frigorifica

Capacitatea frigorifica corespunde curentului de caldura, absorbit dintr-un mediu in forma de energie termica cu ajutorul unei pompe de caldura.

CFC

CFC este prescurtarea pentru clorofluorocarburi. Este vorba aici despre gaze, a caror intrebuintarea este interzisa in cele mai multe cazuri, deoarece acestea deterioreaza stratul de protectie din ozon al atmosferei terestre.

Cifra anuala de lucru

Cifra anuala de lucru indica in forma unei fractii cata capacitate de incalzire fost emisa in decursul intregului an prin intermediul pompei de caldura si cata energie a consumat pompa de caldura in decursul aceluiasi interval de timp in forma de curent electric. Cifra anuala de lucru constituie astfel o masura pentru gradul de utilizare al unei instalatii cu pompa de caldura. Ea nu trebuie confundata cu COP.

Cifra de lucru

Cifra de lucru este o masura pentru raportul dintre caldura utila si energia electrica adaugata.

Colector

Un colector (lat. collegere = a adunare) este un dispozitiv pentru colectarea energiei.

Colector cu suprafata mare

Vezi colector de caldura a pamantului

Colector de caldura a pamantului

Un colector de caldura a pamantului este un sistem, compus din conducte. Ele sunt utilizate in cazul pompelor de caldura cu solutie sarata - apa. In practica, un colector cu suprafata mare este compus din conducte din material plastic, pozate serpuitor in pamant. Acestea sunt pozate sub suprafata pamantului (adancime cca. 1,2 - 1,5 m) si sunt destinate extragerii energiei termice din pamant. Transportul de energie termica se realizeaza prin intermediul unei solutii sarate, a unui amestec de apa cu antigel.

Compresor

Un compresor este un aparat pentru transportarea si comprimarea gazelor. Compresoarele sunt aparate pentru comprimarea de gaze. Compresoarele au ca efect micsorarea volumului unui gaz. Procesul de comprimare conduce la o incalzire a gazului. Energia termica a gazelor comprimate este utilizata pentru incalzire.

Compresor spiralat cu capsula, compresor spiralat

Un compresor spiralat cu capsula este un aparat pentru comprimarea gazelor. El se distinge de compresoarele cu piston printr-un mod de functionare foarte silentios deoarece nu se produc oscilatiile ca in cazul maselor deplasate de un piston. In cazul unui compresor spiralat cu capsula o spirala in forma de cerc se deplaseaza excentric intr-o spirala stationara. Datorita acestui principiu, intre punctele de atingere a celor doua spirale se ajunge la o ingustare a spatiilor intermediare. Aceasta ingustare este utilizata la comprimarea unui gaz (de ex. un agent frigorific). In aceste camere, gazul ajunge pana la punctul din mijloc al camerei de compresiune, de unde poate iesi apoi sub presiune mare.

Comutator de joasa presiune

Un comutator de joasa presiune este un element care la depasirea limitei inferioare a unei anumite presiuni, intrerupe functionarea pompelor de caldura. O deconectare datorata subpresiunii se produce de cele mai multe ori in cazul unor debite prea mici pe partea sursei de caldura.

Comutator de suprapresiune

Un comutator de suprapresiune este un element care intrerupe functionarea pompei de caldura la depasirea limitei superioare a unei anumite presiuni. O deconectare datorata suprapresiunii se produce de cele mai multe ori in cazul unor debite prea mici ai apei de incalzire pe partea de incalzire.

Condensare

Prin condensare se intelege modificarea starii de agregare a unei substante din forma gazoasa in stare lichida.

Conducta de circulatie

O conducta de circulatie este o componenta a unei instalatii sanitare. Ea permite circulatia apei incalzite intre un acumulator si un loc de alimentare. Datorita circulatiei apei calde, aceasta sta rapid la dispozitie la locul de alimentare.

COP

Vezi factor de putere

Curent de pornire

Prin curent de pornire se intelege curentul electric necesar pentru pornirea unui aparat. De cele mai multe ori curentul de pornire este mult mai mare decat curentul de lucru, deoarece energia suplimentara este necesara pentru a aduce sistemul in regimul sau regulamentar de lucru.

Dezghetarea

Dezghetarea este un proces prin care se indeparteaza inghetarile, care au intervenit prin extragere de caldura in forma de apa de condens. Inghetarile se produc la pompele de caldura la vaporizator, ca de ex. la pompele de caldura aer/apa.

Diferenta

Diferenta este diferenta de temperatura dintre turul si returul unei incalziri. In cazul instalatiilor cu solutie sarata/apa freatica, trebuie sa se incerce atingerea unor extinderi de temperatura intre 3 si 4 K pe partea cu sursa de caldura. Pe partea cu incalzirea (consumator de caldura) sunt frecvente valorile de 5 K.

EnEV - Legea privind economia de energie

Legea privind economia de energie (EnEV) este in vigoare din data de 01.02.2002. Ea prevede atat pentru cladirile vechi, cat si pentru cladirile noi reguli speciale, conform carora cu ajutorul unor masuri speciale poate fi economisita energia in domeniul incalzirii cladirilor.

Entalpie

Termenul entalpie provine din limba greaca (enthálpein: "a incalzi in"). Entalpie este o masura pentru energia unui sistem termodinamic si reprezinta cantitatea de caldura a unui agent portant. Simbolul pentru entalpie este litera "H", care provine din limba engleza si inseamna caldura (= engl. heat). Unitatea pentru entalpie este un Joule (J). Entalpia specifica se refera la substante speciale si cantitatea acestora de substanta si este indicata din acest motiv in kJ/kg.

Factor de putere

In natura, energia se deplaseaza intotdeauna de la potentialul mai mare la un potential mai mic. Pompele de caldura lucreaza in directia inversa. In acest scop ele au nevoie de o energie de lucru suplimentara, pusa la dispozitie in forma electrica. Factorul de putere indica, cata putere calorica utilizabila emite o pompa de caldura in raport cu puterea electrica absorbita la un punct de operare normat. La pompele de caldura, factorul de putere este cuprins intre 1.5 - 10. Simbolul in formule pentru factorul de putere este "COP" (coefficient of performance). COP nu trebuie confundat cu cifra anuala de lucru.

Filtru

Filtrele sunt unitati utilizate pentru a indeparta componentele nedorite dintr-un mediu. La pompele de caldura se utilizeaza filtre pentru a proteja schimbatoarele de caldura (condensatorul si vaporizatorul) sau pompele de murdarire.

Fluidificator

Un fluidificator este un dispozitiv care transporta caldura agentilor frigorifici in forma de vapori. In acest proces, agentul frigorific se transforma din forma gazoasa in stare lichida.

Incalzirea in perete

Incalzirea in perete face parte din clasa incalzirilor prin suprafete radiante. Incalzirile in perete au o componenta radianta mare si sunt indicate pentru incalzirea unui spatiu prin intermediul unei suprafete omogene.

Incalzire prin pardoseala

O incalzire prin pardoseala este un sistem pentru incalzirea pe suprafete mari a spatiilor. In cazul incalzirilor prin pardoseala se pozeaza conducte serpuitoare sau in forma de meandre, peste care se toarna sapa. Incalzirile prin pardoseala fac posibila incalzirea uniforma si datorita temperaturilor de regim mai reduse, ele impiedica formarea curentilor de aer, prin care in caz contrar se formeaza involburari de praf. Datorita temperaturilor mai reduse pe tur, incalzirile prin pardoseala sunt foarte indicate in combinatie cu pompele de caldura.

<h4>Mijloace de lucru

Mijlocul de lucru la pompa de caldura este agentul frigorific, care curge intr-un circuit inchis. Este destinat transmiterii de caldura de la sursa de caldura la sistemul de incalzire. Mijlocul de lucru, numit si agentul frigorific, este un lichid special, care isi atinge punctul de vaporizare deja la temperaturi foarte reduse. Astfel isi modifica starea de agregare de la lichid in forma gazoasa. Prin comprimarea unui gaz cu ajutorul compresorului, temperatura gazului creste si mai mult. Extragerea energiei termice are ca efect o racire a gazului si astfel trecerea la starea de agregare initiala, aceea "lichida".

Monoenergetic

Monoenergetica este functionarea unei instalatii de incalzire cu pompa de caldura electrica si cu o alta sursa de energie electrica (rezistenta electrica pentru incalzit).

Monovalent

Monovalenta se numeste functionarea instalatiei de incalzire exclusiv cu pompa de caldura. Pentru regimul de incalzire obisnuit nu se mai utilizeaza si alt producator de caldura.

Necesar de caldura

Prin necesar de caldura se intelege acea cantitate de caldura necesara pentru a mentine temperatura unui mediu, de ex. aer sau apa, la un anumit nivel. Pentru a determina necesarul de caldura pentru incalzirea de spatii trebuie consultata norma EN 12831.

Necesarul de putere

Necesarul de putere numeste cantitatea necesara de putere. In cazul instalatiilor cu pompe de caldura se face diferentierea intre:
- necesarul de putere de incalzire
- necesarul de putere pentru prepararea de apa calda menajera
- necesarul de putere pentru utilizare speciala
Necesarul de putere de incalzire
Necesarul de putere de incalzire determina cantitatea necesara de putere de incalzire. Simbolul formulei pentru necesarul de putere de incalzire este: Qg.

Necesarul total de putere

Necesarul total de putere este suma din
- necesarul de putere de incalzire
- necesarul de putere pentru prepararea de apa calda menajera
- necesarul de putere pentru utilizari speciale

Nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot este o masura pentru raportul dintre o presiune acustica data si o presiune acustica de referinta. Rezultatul acestui raport este indicat in unitatea de masura "decibel" (prescurtare "dB").

Pierdere de presiune

Pierderea de presiune se produce prin frecarea lichidelor sau a gazelor in conducte, armaturi sau alte asemenea. Frecarea de pereti este declansata de asperitatea suprafetei piesei prin care trece un lichid sau un gaz.

Pompa de caldura

O pompa de caldura este un sistem, care extrage caldura unui mediu sursa (de ex. pamant, apa, aer) si care transfera aceasta caldura catre un sistem de cedare a caldurii in scopul incalzirii.

Presiune acustica

Presiunea acustica denumeste acea oscilatie a presiunii, care intervine in gaze la transmiterea de semnale acustice (de obicei in aer). Insa pentru timpanul omenesc ca senzor al perceptiei acustice, este determinanta presiunea totala, compusa din presiunea statica si presiunea acustica. Simbolul pentru presiunea acustica este "p", unitatea de masura este "Pascal" (prescurtare: "Pa").

Punct de bivalenta

Punctul de bivalenta este acel punct, incepand de la care pompa de caldura nu mai poate suporta singura sarcina de incalzire. In practica, punctul de bivalenta indica de la ce temperatura se racordeaza in mod suplimentar un al doilea furnizor de caldura (de ex. cazan de incalzire cu combustibil lichid sau cu lemne).

Purtator de energie

Purtatorii de energie sunt substante care pot pune la dispozitie energie. In principiu se diferentiaza intre purtatori de energie fosila si regenerativa. Din categoria purtatorilor de energie fosila fac parte substantele cum ar fi titeiul, gazul natural, carbunele. Purtatorii de energie regenerativa sunt forta apelor, energia solara, energia eoliana, caldura pamantului etc.

Puterea absorbita

Puterea absorbita este puterea electrica necesara unui sistem in scopul functionarii.

Puterea de incalzire

Prin putere de incalzire se intelege cantitatea de energie necesara pentru a mentine un mediu la nivel constant din punct de vedere termic. Intre elementul de incalzire si temperatura mediului ambiant exista o diferenta de temperatura, care determina puterea de incalzire. Astfel, puterea de incalzire depinde de temperatura mediului ambiant. Prin izolatii corespunzatoare, gradientul temperaturii si astfel si necesarul de incalzire, pot fi reduse.

Releu termoelectric

Un releu termoelectric este un element activ, care isi schimba regimul de lucru in functie de o anumita temperatura. Efectul de comutare poate fi utilizat ca traductor de semnale in legatura cu sisteme electrice.

Rezervor tampon

Rezervoarele tampon sunt rezervoare de apa pentru depozitarea energiei termice pentru a egaliza neregularitatile in producere si punerea la dispozitie a caldurii.

Schimbator de caldura cu placi

Un schimbator de caldura cu placi este compus din mai multe placi din otel inox sudate intre ele, strabatute in proces de contracurent.

Scurtcircuit de aer

Scurtcircuitele de aer se produc cand cea mai mare cantitate a aerului evacuat prin suflare al unei pompe de incalzire cu aer ajunge inapoi in orificiul de aspirare.

Sistem de incalzire cu temperaturi joase

Sistemele de incalzire cu temperaturi joase se deosebesc de sistemele de incalzire cu temperaturi inalte (de ex. radiatoare) prin faptul ca cedare de caldura se realizeaza la temperaturi scazute. Din grupa sistemelor de incalzire cu temperaturi joase fac parte incalzirile prin perete, incalzirile prin planseu si incalzirile prin pardoseala. Sistemele de incalzire cu temperaturi joase sunt indicate in mod optim pentru operarea pompelor de caldura deoarece se ating eficiente mari cu temperaturi pe tur mici. Per grad economisit la temperatura de curgere, devin posibile economisiri in consumul de energie al pompei de caldura de pana la 2,5 %.

Solutie sarata, lichid sarat

Solutia sarata, numita si lichidul sarat, este un amestec de apa cu antigel si se utilizeaza ca agent termic in instalatii cu pompe de caldura. Cantitatea de antigel depinde de scopul utilizarii pompei de caldura. Astfel de exemplu, in cazul conductelor pozate in sol sunt posibile temperaturi de sub -10 °C. Pentru a evita inghetarea vaporizatorului, antigelul trebuie adaugat din acest motiv intr-o concentratie suficienta.

Sonda de caldura in pamant

Vezi sonda in pamant

Sonda in pamant

O sonda in pamant, numita si sonda de caldura in pamant este un element, care se monteaza vertical in pamant. Ea este destinata extragerii de caldura a pamantului din pamant. Sondele in pamant profita de faptul ca temperatura pamantului de la o adancime de 10 m poate fi considerata aproximativ constanta. Transportul de energie termica se realizeaza prin intermediul unei solutii sarate, a unui amestec de apa cu antigel.

Sunet

Sunetul este propagarea ondulatorie a pachetelor de energie in forma unor oscilatii de presiune sau de densitate. In cazul sunetului se distinge intre sunetul care se propaga in aer si sunetul care se propaga intr-un corp solid.

Sunet transmis prin aer

Sunetul transmis prin aer este transmisia ondulatorie de pachete de energie prin mediul de forma gazos "aer".

Sunetul propagat intr-un corp solid

Sunetul propagat intr-un corp solid este sunetul care se propaga intrun corp solid. In cazul acestei forme a sunetului este vorba despre pachete de energie, care se propaga in corpuri in forma de vibratii sau zguduiri (socuri). Sunetul care se propaga intr-un corp solid poate fi perceput de om in special in cazul frecventelor joase (de ex. cutremur, vibratii etc.).

Sursa de caldura

O sursa de caldura este un mediu, care dispune de suficienta energie termica pentru a realiza incalzirea.

Temperatura de condensare

La atingerea temperaturii de condensare, substanta respectiva trece din starea de forma gazoasa in stare lichida.

Temperatura exterioara normata

Cea mai mica valoare medie pe doua zile a temperaturii aerului intr-o localitate, care a fost atinsa de 10 ori in 20 de ani (pentru valori vezi ÖNORM M7500 partea a 4). [Sursa: ÖNORM]

Temperatura limita

Prin temperatura limita se intelege temperatura concreta, utilizata ca dimensiune de referinta pentru depasirea limitei superioare sau a limitei inferioare la variatii ale temperaturii.

Temperatura pe tur

Prin temperatura pe tur se intelege temperatura introdusa intr-un sistem cu ajutorul unui mediu de transferare a caldurii.

Temperatura returului

Temperatura returului este temperatura apei de incalzire, care curge inapoi din sistemul de cedare a caldurii (de ex. incalzire prin pardoseala, radiatoare) in producatorul de caldura (de ex. pompa de caldura).

Temperatura sursei

Temperatura sursei este temperatura unui mediu, utilizat pentru obtinerea de caldura prin intermediul unei pompe de caldura.

Timpi de intrerupere

Timpii de intrerupere sunt intervale de timp in care alimentarea cu curent electric pentru operarea pompelor de caldura este intrerupta de la furnizorii de energie (EVU). Timpii de intrerupere sunt de regula in timpii de varf ai cererii de curent electric pentru reteaua electrica publica. De obicei, furnizorii de energie ofera in forma unui contraserviciu preturi pentru curent mai avantajoase pentru operarea pompei de caldura.

Timp de lucru minim

Timpul de lucru minim este perioada cea mai scurta de timp de functionare a unui dispozitiv.

Vana de destindere

O vana de destindere are functia de a reduce presiunea, dar si viteza unui agent frigorific care curge prin conducte. Prin largirea unei sectiuni a tevii se reduce viteza de curgere si invers. In cazul utilizarii de pompe de caldura, reducerea presiunii si in legatura cu aceasta racirea agentul frigorific, permit preluarea de caldura in vaporizator.

Vas de expansiune

Lichidele au proprietatea de a se extinde la incalzire. Vasele de expansiune indeplinesc in acest context functia de a prelua cresterea in volum a lichidelor (de ex. apa de incalzire). Vasele de expansiune sunt necesare in cazul circuitelor inchise.