Absorbitor solar
Absorbitoarele sunt elemente pentru transferul energiei solare catre agentul termic din conducte. In practica, absorbitoarele sunt placi de culoare inchisa, ce transfera energia termica tevilor de pe partea din spate a placii.
Agent termic
Un agent termic este un mediu care poate transporta caldura in interiorul unui circuit de incalzire, respectiv al unui circuit de racire de la un loc cu o temperatura mai mare intr-un loc cu o temperatura mai scazuta.
O centrala pe gaze naturale in condensatie cu o putere de 24 kW costa in jur de 1900 Euro si o centrala pe gaze naturale in condensatie cu o putere de 30 kW costa in jur de 2100 Euro, ceea ce inseamna ca o supradimensionare cu 25% a centralei de la 24 kW la 30 kW costa in plus doar 200 Euro, aceasta supradimensionare nu modifica semnificativ consumul de gaz sau functionarea instalatiei.
O pompa de caldura de 13.5 kW costa in jur de 7.700 Euro si o pompa de caldura de 17 kW costa in jur de 9.200 Euro, ceea ce inseamna ca o supradimensionare cu 25% a pompei de caldura de la 13.5 kW la 17 kW costa in plus aproximativ 1500 Euro, ducand implicit si la o crestere a consumului de energie electrica si la o functionare defectuoasa a instalatiei ( in costuri nu au fost calculate accesoriile, materialele si manopera pentru circuitul colector si foraje ).
Este foarte important sa se dimensioneze corect si cat mai exact instalatiile cu pompe de caldura atat circuitul colector, cat si pompa de caldura, instalatia din camera tehnica si instalatia de incalzire. Orice eroare de proiectare sau executie, subdimensionare sau supradimensionare au ca efect functionarea defectuoasa a instalatiei, consumuri mari de energie si chiar scaderea gradului de confort termic.
Frigiderul functioneaza ca o pompa de caldura in regim de racire, extrage caldura din interiorul frigiderului si o transfera aerului din incaperea in care este instalat.
Cand functioneaza pe incalzire, pompa de caldura se comporta exact invers, extrage caldura din sursa de caldura ( pamant, apa sau aer ) si o transfera in interiorul casei
Instalatia de incalzire cu pompa de caldura este alcatuita din 3 circuite distincte:
- Circuitul primar sau circuitul sursei de caldura prin intermediul caruia se extrage caldura din pamant, apa sau aer
- Circuitul frigorific al pompei de caldura
- Circuitul secundar - instalatia interioara de incalzire din casa care poate fi incalzire in pardoseala, incalzire in pereti, ventiloconvectoare si in cel mai defavorabil caz calorifere.
Cele 3 circuite sunt separate total intre ele prin intermediul a 2 schimbatoare de caldura denumite vaporizator si condensator. Pompa de caldura preia caldura de la sursa de caldura, o amplifica si o transfera instalatiei de incalzire a casei.