Pamantul ca sursa de caldura

Energia geotermala este energia obtinuta din caldura acumulata in interiorul pamantului si reprezinta o forma de energie regenerabila

Energia geotermala se acumuleaza din trei surse distincte, radiatia solara si energia din precipitatii care sunt captate prin intermediul colectorilor plani montati la suprafata pamantului si caldura geotermala din interiorul pamantului care se capteaza prin intermediul sondelor verticale de adancime.

In scoarta terestra care are o grosime medie de 40 km este disponibila o cantitate enorma de caldura dar, in momentul de fata datorita tehnologiei si a costurilor putem sa utilizam profitabil doar o mica parte. Uzual utilizam caldura de la adancimi cuprinse intre 70 si 200 metri adancime.

Acest tip de energie geotermala este caracterizata printr-un nivel redus al temperaturilor, dar avantajul este ca incepand de la adancimi mici, temperatura pamantului este relativ constanta pe durata intregului an, de exemplu:

  • la adancime de 1 m temperatura pamantului variaza intre 5 0C in luna februarie si 15 0C in luna august
  • la adancime de 1.5 m temperatura pamantului variaza intre 7 0C in luna februarie si 13 0C in luna august
  • la adancime de 10 m temperatura pamantului variaza intre 9 0C in luna februarie si 11 0C in luna august
  • la adancime de peste 18 m temperatura pamantului este relativ constanta avand aproximativ 10 0C
  • peste adancimea de 18 m, temperatura pamantului creste cu 1 0C la fiecare 33 metrii adancime
  • la adancimea de 100 m temperatura pamantului este de aproximativ 12 0C
  • la adancimea de 200 m temperatura pamantului este de aproximativ 15 0C

Cantitatea de caldura care se poate poate utiliza depinde foarte mult de calitatea pamantului

Capacitatea de acumulare si conductibilitatea termica sunt cu atat mai mari cu cat pamantul este mai compact, mai dens, mai umed si cu cat cantitatea de componente minerale este mai ridicata, iar numarul de spatii umplute cu aer este mai redus.

Puterea specifica de extractie pentru pamant este de aproximativ 10 - 35 W / m2 pentru colectori montati orizontal respectiv de aproximativ 20 - 100 W / m lungime de sonda pentru sonde montate vertical.

Toate valorile sunt strict orientative.