Aerul este cea mai ieftina si cea mai accesibila sursa de caldura.
Aerul ca si sursa de caldura are cea mai mare disponibilitate dar cea mai mica eficienta, deoarece in comparatie cu temperatura solului sau a apei, temperatura aerului variaza foarte mult pe parcursul unui an, astfel incat atunci cand trebuie utilizat pentru incalzire temperatura este prea scazuta si atunci cand trebuie utilizat pentru racire, temperatura este prea ridicata, variatia temperaturii aerului fiind cuprinsa intre -25 0C iarna si + 45 0C vara.
La scaderea temperaturii exterioare, eficienta pompelor de caldura care utilizeaza aerul ca sursa de caldura, se reduce sensibil, ceea ce limiteaza posibilitatea utilizarii eficiente a acestor echipamente, la o perioada de timp de maxim 60 - 70 % din an.
Datorita eficientei scazute a pompelor de caldura aer-apa, se recomanda utilizarea impreuna cu alte sisteme de incalzire.
Pe de alta parte, in perioadele mai calde ale anului, primavara, vara si toamna, cand temperatura aerului este mai ridicata, aceasta sursa de caldura poate fi folosita foarte eficient pentru prepararea apei calde menajere.