Caldura reziduala este cea mai eficienta sursa de caldura si daca este utilizata de catre o pompa de caldura asigura cel mai mare coeficient de performanta, dezavantajul major este ca are o disponibilitate foarte limitata.
Caldura reziduala o gasim de exemplu in aerul viciat din casa care trebuie evacuat si inlocuit permanent cu aer proaspat.
Apa freatica reprezinta o sursa de caldura eficienta, la adancimi mici, temperatura acesteia este relativ constanta in tot timpul anului, avand valori de 7 - 12°C.
Apa freatica trebuie sa se gaseasca la adancimi relativ reduse, care sa permita obtinerea autorizatiei de foraj. Distanta dintre cele doua puturi trebuie sa fie de minim 15 m, iar amplasarea sa fie aleasa astfel incat sensul de curgere a apei sa fie dinspre putul din care este absorbita apa, spre cel in care este evacuata apa.
Dezavantajele utilizarii apei freatice ca sursa de caldura, sunt reprezentate de faptul ca este necesar sa existe un debit suficient de mare al apei freatice, o temperatura de minim 7º C, iar compozitia chimica trebuie sa se incadreze intre limite bine precizate din punctul de vedere al unor componenti cum sunt: carbonati acizi, sulfati, cloruri, amoniac, sulfit de sodiu, bioxid de carbon liber (extrem de agresiv), nitrati, hidrogen sulfurati, etc.
Energia geotermala este energia obtinuta din caldura acumulata in interiorul pamantului si reprezinta o forma de energie regenerabila
Energia geotermala se acumuleaza din trei surse distincte, radiatia solara si energia din precipitatii care sunt captate prin intermediul colectorilor plani montati la suprafata pamantului si caldura geotermala din interiorul pamantului care se capteaza prin intermediul sondelor verticale de adancime.
In scoarta terestra care are o grosime medie de 40 km este disponibila o cantitate enorma de caldura dar, in momentul de fata datorita tehnologiei si a costurilor putem sa utilizam profitabil doar o mica parte. Uzual utilizam caldura de la adancimi cuprinse intre 70 si 200 metri adancime.
Acest tip de energie geotermala este caracterizata printr-un nivel redus al temperaturilor, dar avantajul este ca incepand de la adancimi mici, temperatura pamantului este relativ constanta pe durata intregului an, de exemplu:
Aerul este cea mai ieftina si cea mai accesibila sursa de caldura.
Aerul ca si sursa de caldura are cea mai mare disponibilitate dar cea mai mica eficienta, deoarece in comparatie cu temperatura solului sau a apei, temperatura aerului variaza foarte mult pe parcursul unui an, astfel incat atunci cand trebuie utilizat pentru incalzire temperatura este prea scazuta si atunci cand trebuie utilizat pentru racire, temperatura este prea ridicata, variatia temperaturii aerului fiind cuprinsa intre -25 0C iarna si + 45 0C vara.
La scaderea temperaturii exterioare, eficienta pompelor de caldura care utilizeaza aerul ca sursa de caldura, se reduce sensibil, ceea ce limiteaza posibilitatea utilizarii eficiente a acestor echipamente, la o perioada de timp de maxim 60 - 70 % din an.
Sursa de caldura poate sa fie pamantul, apa sau aerul, cu avantajele si dezavantajele aferente.
Pompele de caldura pot sa extraga caldura:
- din sol de la diferite adancimi
- din apa freatica sau din apele de suprafata cu conditia sa nu existe pericol ca apa sa inghete
- din aer cu conditia ca temperatura aerului sa fie suficient de mare pentru a permite functionarea eficienta a sistemului cu pompa de caldura.
Sursa de caldura trebuie:
- sa asigure o cantitate de caldura suficienta la o temperatura cat mai mare
- sa aiba o capacitate de regenerare suficient de mare pentru a permite functionarea eficienta a pompei de caldura pe toata durata ei de viata
- sa poata fi exploatata ecologic cu costuri cat mai reduse