O constructie cu o izolatie termica foarte buna este confortabila deoarece mentine o temperatura relativ constanta pe parcursul unui an si este economica deoarece iarna nu pierde caldura si vara nu se incalzeste, adica foloseste putina energie pentru a mentine o temperatura constanta.
Pompa de caldura poate sa asigure singura atat incalzirea cat si racirea incaperilor, nu sunt necesare alte echipamente suplimentare pentru incalzire sau racire
In zilele calduroase de vara este necesar sa extragem caldura din interiorul constructiilor, acest lucru se poate realiza prin racirea pasiva, prin racirea activa sau prin combinatia celor doua variante.
RACIRE PASIVA - racire cu apă freatica sau cu sonde verticale
Deoarece temperatura apei freatice si temperatura pamantului sunt mai mici decât temperatura ambientala, în timpul verii, se poate realiza răcirea incaperilor unei constructii fara functionarea compresorului, transferand caldura din cladire direct catre sursa de caldura ( pamant, apa, aer ) folosind doar energia consumata de o pompa de circulatie. Capacitatea de racire pasiva depinde foarte mult de nivelul de temperatura al sursei de caldura. Racirea pasiva este recomandata pentru instalatii care folosesc de exemplu racirea prin suprafete radiante ( pardoseala, pereti, tavan ) deoarece putem sa obtinem temperaturi pe tur in jur de +17 oC, suficient pentru acest tip de instalatie. Daca dorim sa facem si racire pasiva, trebuie sa montam o pompa de caldura care are automatizarea si functiile necesare pentru racire pasiva, diferita fata de o pompa de caldura care face doar incalzire si dupa caz sa comandam si sa montam accesoriile necesare pentru racire pasiva.
In circuitul de apă freatica sau in circuitul de sonde verticale se instaleaza un schimbător de căldură in plăci.
Automatizarea sistemului tinand cont de temperatura si umiditatea ambientala, va preveni formarea punctului de roua pe tevi si in structura constructiei.
Racirea pasiva este o metoda de racire simpla cu costuri minime de operare.
In functie de gradul de izolare, de cerintele beneficiarilor si de specificul fiecarei constructii, este posibil ca racirea pasiva sa nu poata sa asigure confortul dorit, caz in care trebuie utilizata o pompa de caldura reversibila pentru racirea activa.
Caldura extrasa poate sa fie utilizata pentru prepararea apei calde sau in cazul sondelor verticale poate sa fie injectata in pamant pentru regenerarea rapida a sursei de caldura.
Trebuie tinut cont de faptul ca puterea medie de racire a sondei verticale este de aproximativ 30 W/m, puterea de racire medie a unui perete radiant este de aproximativ 50 W/m² si puterea de racire medie a unei pardoseli este de aproximativ 25 W/m² - acestea sunt valori medii orientative, valorile specifice fiecarei constructii si locatii sunt furnizate de proiectant si de firma care executa forajele
RACIRE ACTIVA - Răcire indirectă cu pompă de căldură reversibila
Se realizeaza cu functionarea compresorului si prin inversarea modului de functionare a pompei de caldura, condensatorul devine vaporizator si vaporizatorul devine condensator, caldura este extrasa din cladire si este transferata sursei de caldura ( pamant, apa, aer ) sau este utilizata pentru preparare apa calda sau pentru incalzirea apei din piscina. Racirea activa este recomandata in instalatii care folosesc de exemplu ventiloconvectoare deoarece putem sa obtinem temperaturi pe tur si de pana la +7 oC. Daca dorim sa facem si racire activa, trebuie sa montam o pompa de caldura cu ciclu reversibil special fabricata pentru racire activa, diferita fata de o pompa de caldura care face doar incalzire si dupa caz sa comandam si sa montam accesoriile necesare pentru racire activa.
Pentru funcţionarea în modul răcire activa (mod reversibil) în circuitul de agent frigorific este integrată o vana cu patru căi pentru inversarea procesului, astfel încât pompa de căldură functioneaza ca o unitate de răcire în timpul verii. Acest lucru este controlat prin automatizarea NAVIGATOR®
Racirea activa atinge performante de racire mai mari decat racirea pasiva